2. Conformitate

(01.05.2015)

Preambul

Mi-am propus sa sarbatoresc acest 1MAI in “stil vechi” (adica prin munca: si postarea este o munca, si chiar una de impact, nu?) si in “stil nou” (adica asa ca tot romanul, consecinta fiind: “valoarea” postarii !!!).

Profit de circumstantele atenuante pe care ti le ofera sarbatoarea pentru a alege ca subiect unul actual si preocupant: conformitatea cu cerintele legale.

Conformitatea cu cerintele legale

Desi denumirea pare pretioasa sau mai greu de inteles la prima vedere, ea se regaseste in standarde si este recunoscuta ca atare.

Formularea vrea sa exprime (atat pentru goblen, cat si pentru realizatorul de diagrame/lucrator) in ce masura se respecta legislatia sau alte reglementari legale.

Principalele reglementari legale care au tangenta cu domeniul “goblen” (pe care le-am identificat) sunt: drepturile de autor si cadrul legal care reglementeaza vanzarea lucrarilor.

Drepturi de autor

Drepturile de autor sunt reglementate de Legea nr. Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, actualizata, care pentru lucratorii de goblen are cateva elemente de interes.

Legea se refera la:

  • Protectia persoanei/lor care au creat opera (cap.II)
  • Obiectul dreptului de autor: opere originale (cap. III)
  • Comunicarea publica (cap.IV)
  • Durata dreptului de autor (cap.V)
  • Limitarea exercitarii dreptului de autor (cap.VI)
  • Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor (cap.VII)
  • Alte dispozitii (dispozitii speciale, drepturi conexe drepturilor de autor, masuri de protectie, proceduri si sanctiuni)


Obs. Nu am regasit documentat ce reprezinta un goblen realizat dupa o opera care are definit dreptul de autor si l-am considerat o reproducere (prin prelucrare), adica o transformare si nu o creatie originala.

In principal la realizarea unor goblenuri dupa o opera ar trebui sa se tina cont de:
Art.25: Drepturile patrimoniale prevazute la art. 13 si 21 dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal


OBS:
Art.31: i) realizarea de opere derivate
Art.21: Drepturile posesorului unei opera de arta
Art.34: Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare
Art.35: Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului
Art.39. “Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
OBS:
Acest caz l-am gasit la o doamna care lucreaza goblen si care a obtinut (dar conf. legii trebuie contract !) de la pictori contemporani de a realiza goblenuri dupa lucrarile acestora.

Reglementari de natura cadrului legal de vanzare a goblenurilor

De la inceput trebuie luat in considerare:
1. Lucratorul de goblen care doreste sa isi valorifice legal lucrarile realizate ar trebui sa se gaseasca in una din urmatoarele situatii de forma constitutiva legala:
– Asociatie familiala
– Societate cu Raspundere Limitata
– Persoana Fizica Autorizata

Obs.1 Alta forma: Societate pe actiuni nu este indicata.
Obs.2 Organizatiile Non-Guvernamentale sunt organizatii care nu obtin profit prin vanzari. Ele se sustin, in principal, din donatii.
Obs.3 Singura asociatie legala din Romania , pe care o cunosc , si care are in randurile ei lucratori de goblen din toata tara “Asociatia Goblenul si arta lucrului manual este de tip ONG.

2. Activitatea de realizare de goblenuri (coasere) nu este definita explicit ca si activitate, ea fiind asociata in codul CAEN (al definirii ocupatiilor din Romania) cu categoria:
1392 Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp)
OBS.
A se vedea “Despre goblen (1) impresii personale (Realizare goblen 1si 2)

3. Consider ca forma juridica optima pentru un lucrator de goblen, ca forma de este PFA (personae Fizice Autorizate), pentru care legislatia aplicabila este: ORDIN nr. 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale
Obs. Aceste norme anuale de venit sunt variabile in functie de locatia in care se desfasoara activitetea si sunt definite categorii de contribuabili care au diverse reduceri (ex. Pensionarii reducere de 50%)

4. Daca se considera activitatea de realizare goblen ca una de creatie artistica ( din punctul meu de vedere “Despre goblen (1) impresii personale (Realizare goblen 3, 2 si 1) activitatea poate fi asociata codului CAEN:
9231 – Creatie si interpretare artistica si literara-activitatile individuale ale creatorilor de arta, precum: actori, regizori, muzicieni, cantautori, conferentiari, sculptori, pictori, caricaturisti, gravori, realizatori de decoruri etc.;
OBS. Consider ca daca activitatile de realizare goblen sunt asa cum le-am definit in “Despre goblen (1) impresii personale , codurile CAEN ar fi:
coasere: 1392 Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp)
prelucrare imagine: 7410-Activitati de design specializat
realizare imagine: 9231 – Creatie si interpretare artistica si literara- activitatile individuale ale creatorilor de arta, precum: actori, regizori, muzicieni, cantautori, conferentiari, sculptori, pictori, caricaturisti, gravori, realizatori de decoruri etc.

Concluzie

1. Cred ca fiecare lucrator trebuie sa-si evalueze tipul si scopul activitatii.
2. Cand se apreciaza necesitatea conformitatii cu cerintele legale este bine sa se consulte specialisti in domeniile: juridic si financiar.

OBS. La recentul Targ la care am participat s-a lansat idea (nu stiu daca in gluma sau nu) ca, incepand cu targul urmator, fiecare stand va avea o casa de marcat!!!

Lucian Vasiliu
01.05.2015