6. De ce la targ?

(13.08.2015)

Preambul

Cred ca fiecare dintre membrii (si nu numai) “Asociatiei Goblenul si Arta Lucrului Manual” si-a pus cel putin odata intrebarea: “ce plus personal imi aduce participarea la targul X?

Daca gandesti strict material gasesti cu greu un raspuns. Si eu mi-am pus evident aceiasi intrebare si pentru ca am gasit si niste raspunsuri personale (care pot fi si ale altora ?!?) mi/vi le voi explicita mai jos.

Targ = Expozitie

Pentru mine notiunea de “targ” a fost de la inceput asimilata cu cea de “expozitie”:
– participare la eveniment lucrari personale,
– stabilirea de relatii de informare-comunicare cu alti membri, vizitatori, potentiali cumparatori, in general cu cei care iubesc aceasta arta/mestesug,
– evaluarea potentialului personal cu cerintele, satisfactiile, retinerile, admiratiile, etc. pe care le percepi de la cei care se opresc in dreptul numelui si lucrarilor personale,
– concluzionarea privind drumul pe care urmeaza sa-l parcurg.

Nu mi-am propus si inca nu imi propun (dupa participarea la aprox. 6 targuri, dintre care unul international) ca “lucrarile” pe care le-am realizat sa se concretizeze material (adica sa le vand) si atunci se pune intrebarea de ce mai doresc sa vin la targ?

Raspunsurile (pentru ca sunt multiple) sunt:

1. Pentru reintalnirea cu colegii din asociatie.
Pentru ca sustinerea pentru participarea la un targ este facuta intr-un cadru legal si organizat prin “Asociatiei Goblenul si Arta Lucrului Manual” si pentru ca exista o componenta de coeziune si interes intre colegi este de asteptat un astfel de eveniment, mai ales ca el se desfasoara destul de rar (cam la un interval de 1-2 goblene medii lucrate!… ca sa te poti prezenta onorabil cu “noutati”).

Reintalnirea inseamna ca existam, ca suntem vii si actuali si ca avem inca mult si valoros de prezentat!
Reintalnirea inseamna si schimburi de idei si opinii despre ce si cum vom mai lucra si ce proiecte se pot aborda.
Reintalnirea inseamna un mini concediu pentru ochi si pentru maini si exercitii pentru colana pe care incepem sa o simtim nu ca un prieten.
Reintalnirea inseamna si discutii despre problemele personale sau familiale ale fiecaruia care pot contribui (dar de cele mai multe ori nu) la cursivitatea lucrului.
Reintalnirea nu poate ocoli schimburile de retete, comparatii ale nivelelor colesterolului si glicemiei, mici barfulite si carcoteli haioase si suficient de mult haz de necaz!

Ce isi mai poate dori mai mult un goblenist impatimit intr-o forma de vacanta alaturi de cei care “simtesc” la fel ????

2. Pentru a prezenta ceea ce am realizat vizitatorilor.
Sunt vizitatori care vin special la targ sa ne revada si sa vada noutatile. Pe acestia nu trebuie sa-i dezamagim! Vin pentru NOI !!! Suntem responsabili pentru acest lucru!

Sunt vizitatori care se plimba sau au venit pentru alte interese. Unii merg agale, trec si apoi se opresc, se intorc si, facand o figura uimita, adresandu-se celor apropiati: “Sunt goblene!”

Cine n-a vazut si n-a trait o astfel de scena lucreaza fara un feedback pozitiv!!!

3. Pentru mine
Cineva mi-a spus sa inchid fereastra ca sa nu arunc prin ea banii pe care trebuie sa-i cheltuiesc la o participare la un targ. Pe nimeni nu-l alunga banii din tescherea, dar cu o chiverniseala rezonabila, iata-ma gata de un targ!

Particip la targ pentru ca… a se vedea pct1. Si eu ma mandresc pentru ca fac parte din “Asociatia Goblenul si Arta Lucrului Manual”

Particip la targ pentru ca eu cred ca numai in contactul direct al lucrarii cu vizitatorii (si mai ales cu cei dezinteresati material si care le privesc cu detasare, putand avea o parere echilibrata).

Particip la targ si pentru ca cine vrea sa ma carcoteasca sa vina la targ si sa ma priveasca in ochi, nu prin facebook!!!

4. Pentru lucrarile mele
M-am hotarat ca lucrarile mele sa le “botez” la targ si nu pe internet. Cred ca intr-un spatiu dedicat, alaturi de alte lucrari surori (de la care mai pot prelua o catime de plusvaloare!) este locul lor.

Cred ca locul goblenelor este peretele, nu canapeaua cu un bec luminand si din interiorul lucrarii!

Culorile naturale, proportiile corecte, inramarile si incadrarile pentru goblene sunt percepute normal numai intr-o prezentare in lumea reala.

Concluzie

Ce concluzie sa mai am?
Daca dupa cele de mai sus nu sunteti multumiti cu argumentele pentru care eu doresc sa merg la targul din septembrie, mai am unul: de placere!

Lucian Vasiliu
13.08.2015